Platforms kerktelevisie klaar voor drukte digitale kerkdiensten

Een kerkdienst op televisie tijdens de coronacrisis. | Copyright Kerkmagazine
Klaas Jan Wierenga, directeur van Kerkdienstgemist.nl | Copyright Kerkdienstgemist.nl
Daan van Heteren, directeur van Kerkomroep.nl | Copyright Kerkomroep.nl

Na de dringende oproep van minister Grapperhaus en gelijkluidende adviezen van kerkelijke organisaties zijn kerkgangers met kerst veroordeeld tot digitale kerkdiensten tijdens de kerstdagen.
En dat terwijl er juist met kerst veel Nederlanders die normaal geen kerkganger zijn, naar een kerkdienst gaan op kerstavond, in de nacht of op eerste kerstdag. Wordt dat dringen op de digitale snelweg?

De grootste platforms voor kerktelevisie, Kerkdienstgemist en Kerkomroep, hebben het al druk sinds het begin van de coronacrisis. Het aantal kerken dat op stel en sprong ook kerktelevisie wilde, steeg met honderden procenten. Installatiebedrijven hebben al maandenlang amper ruimte in de planning. En als die er al is lopen fabrikanten en importeurs wel tegen soms lange levertijden aan.

Klaas Jan Wierenga, eigenaar van Kerkdienstgemist.nl verwacht geen problemen. “Sinds maart kennen we een aanhoudende stroom van nieuwe kerken op ons platform. Met Pasen was er een piek met ruim 200.000 kijkers. Tijdens kerst worden dat er misschien wel 300.000, we hebben de capaciteit flink opgeschaald. De afgelopen tijd hebben wij flink geïnvesteerd in de uitbreiding van ons video-distributienetwerk.”

Directeur Daan van Heteren van Kerkomroep.nl ziet extra drukte met vertrouwen tegemoet. “In juni zijn wij overgestapt op nieuwe KPN-infrastructuur. Voor ons maakt het daarom niet meer uit of er net zoveel of juist 50% meer kijkers zijn. Extra kijkers betekent hooguit iets meer belasting voor het netwerk van KPN, maar die zijn wel meer gewend.” Van Heteren vraagt zich af of er wel zo enorm veel extra kijkers zullen zijn: “Bij veel diensten op 24 en 25 december is het extra druk door bezoekers die alleen met feestdagen naar de kerk gaan. Ik betwijfel of die massaal overstappen naar kerktelevisie of -radio.”

Wierenga geeft voor de mensen thuis nog een tip: “Kijk thuis via één apparaat en schakel ruim voor het begin van de dienst in. Daarmee spreid je de belasting van systemen in geval er daadwerkelijk tientallen procenten meer kijkers en luisteraars zijn.”

De bisschoppenconferentie van de Rooms-Katholieke Kerk heeft bepaald dat al hun kerken dicht blijven van 24 december ’s avonds tot kerstochtend. De meeste andere kerkgenootschappen hebben de plaatselijke kerken dringend geadviseerd uitsluitend digitale kerkdiensten te beleggen, zonder bezoekers in de kerk.