Parijse Notre-Dame verwoest door brand

Notre Dame Parijs kerkgebouw brand
Notre Dame Parijs kerkgebouw brand

De iconische Notre-Dame van Parijs is gisterenavond getroffen door een felle brand. De vuurzee heeft het dak van de kathedraal voor tweederde verwoest. De bekende vierkante torens van de facade en de hoofdstructuur zelf zijn gered. Dat geldt eveneens voor een klein aantal kunstschatten en relikwieën.

De vuurzee begon kort voor 19.00 uur op het dak rond de centrale torenspits, vermoedelijk als gevolg van restauratiewerkzaamheden. De ochtend na de brand worden de betrokken werklieden door de Parijse politie ondervraagd. Hoewel onderzoek naar de omvang van de schade nog moet worden uitgevoerd, wordt gevreesd dat driekwart van de kunstwerken verloren is gegaan. Ook voor de enorme rozetvormige glas-in-loodramen in de zijbeuken wordt het ergste gevreesd. Volgens de laatste berichten lijkt het wereldberoemde, 7.000 pijpen tellende Cavaillé-Coll orgel de brand te hebben overleefd.

De Franse president Emmanuel Macron kondigde op de avond van de brand al aan dat de Notre-Dame herbouwd zal worden. "Ik voel de treurigheid en de schok die vele andere Fransen ook voelen. Maar het ergste is voorkomen." ER komt een  internationale inzamelingsactie om de herbouwkosten te dekken. De dag na de brand stelde de Francois-Henri Pinault 100 miljoen euro ter beschikking voor de herbouw. Later gevolgd door Bernard Arnault, eigenaar van het modemerk Louis Vuitton, die 200 miljoen toezegde.