Nieuwe geluidstechniek en kerktelevisie voor Tilburgse parochie

Wesotronic installeerde nieuwe apparatuur voor spraakverstaanbaarheid en kerktelevisie in de kerk van De Goede Herderparochie.
Wesotronic installeerde nieuwe apparatuur voor spraakverstaanbaarheid en kerktelevisie in de kerk van De Goede Herderparochie.

- Advertorial -

Een Rooms-Katholieke parochie is vaak een grote kathedraal met een prachtige nagalm. Uitermate geschikt voor samenzang, orgelspel en koren. Spraakverstaanbaarheid is uitdagend, maar met de nodige aandacht en liefde voor het vak ook zeker goed te krijgen. Ook hier had de Goede Herder Parochie in Tilburg mee te maken.

Tijdens de gesprekken die Wesotronic AV Solutions heeft gehad met de Goede Herder Parochie is direct een goede relatie ontstaan. Luisteren naar de klant en het juist interpreteren van de wensen en behoeften is essentieel om tot een goede oplossing te komen.

Ontzorgen was een belangrijke wens. Er waren geen vrijwilligers beschikbaar en dan is het juist fijn als je leverancier naast het hebben van veel diepgaande kennis over de technologie, ook nog een scherp oog heeft voor de afwerking van de installatie. Onze collega’s schuwen zich niet om onder vloeren of over gewelven te kruipen en klimmen en ook het wegbreken van sommige obstakels is geen probleem. Dit laatste gebeurd natuurlijk in goed overleg.

We hebben deze Parochie dan ook volledig voorzien van de nodige bekabeling en zoveel als mogelijk buiten het zicht weggewerkt. Men ziet -op de kabelgoten naar de camera’s na- geen losliggende of half-afgewerkte bekabeling liggen. Een perfecte afwerking dus.

Onze oplossingen kunnen ook mooi worden weggewerkt in kerkbanken. Hierop is onze keuze voor bediening gebaseerd. De Goede Herder Parochie heeft kerkbanken waarin een 15” bedieningspaneel keurig kan worden weggewerkt. Zo gebruikt de kerk de modernste technologie en valt het nauwelijks op in de kerkzaal. Dit verhoogt het draagvlak onder de parochianen en kerkbestuur.

De bediening van de camera’s, mobiele(draadloze) camera en laptop moet kunnen worden gedaan door iemand die geen technische kennis heeft en met 1 druk op de knop een professioneel effect wil toevoegen aan de uitzending. Hiervoor wordt natuurlijk de maatwerk Wesotronic AV Solutions tabletbediening voor gebruikt. Deze wordt volledig naar de wensen en eisen geprogrammeerd.

Dan zijn er ook mensen die wel de nodige kennis hebben en de uitzending van de nodige creativiteit kunnen voorzien. Voor deze mensen hebben we de geavanceerde software beschikbaar gesteld die via een apart scherm bediend kan worden. Aangevuld met een camera joystick om ook sprekers en voorgangers op een soepele manier te kunnen volgen.
Beide bedieningen kunnen afzonderlijk of tegelijkertijd gebruikt worden.

Het Geluid was nog een andere uitdaging. De spraakverstaanbaarheid was slecht en de bestaande geluidsinstallatie was niet in staat om het geluid op een goede manier af te stellen op het karakter van het kerkgebouw. Veel oude(re) installaties bestaan uit een mengversterker waarop alle luidsprekers zijn aangesloten. Zeker in het geval van grotere kerken is het noodzakelijk dat alle luidsprekers separaat aanstuurbaar zijn. Dat wil zeggen: in volume en vertraging in te stellen. Hiermee wordt voorkomen dat de al bestaande galm van de kerk, nog meer versterkt wordt door de luidsprekers.

Door ook nieuwe luidsprekerbekabeling aan te leggen naar alle (in dit geval bestaande) luidsprekers en deze op een eigen versterkerkanaal aan te sluiten, ontstaat de juiste en optimale balans van volume en vertraging. Een ander bijkomend voordeel is dat de luidsprekers ook uitgeschakeld kunnen worden wanneer het achterste gedeelte van de kerkzaal niet gebruikt wordt. Ook dit heeft weer een positief effect op de spraakverstaanbaarheid.

Door de geluidsinstallatie op de juiste manier aan te sluiten, is er al een grote winst te behalen op de bestaande luidsprekers. Vaak is het niet nodig om deze te vervangen en is het meer een nice-to-have dan een must-have.

Op het grote 15” bedieningspaneel is ook de controle van de geluidsinstallatie eenvoudig te regelen. Microfoons kunnen snel en eenvoudig worden in- en uitgeschakeld, volumes worden ingesteld en de uitzending gestart en gestopt. Ook voor dit gedeelte van de bediening maken we eerst een opzet vanuit onze kennis en ervaring, maar kijken we graag gezamenlijk naar de meest optimale wijze van bedienen die voor u als klant het beste past.

Wesotronic AV Solutions maakt het verschil. Zowel in eenvoud, als in kwaliteit en betrouwbaarheid. Een jaar lang volledige garantie op de totale installatie zonder bijkomende kosten.

Over Wesotronic
Wesotronic voorziet al meer dan 30 jaar vele kerken van de beste beelden geluidsinstallaties met als doel een optimale spraakverstaanbaarheid en betrokkenheid bij de kerkdiensten. U staat versteld van onze professionele aanpak, topkwaliteit installaties en service. 0180 692 004
av@wesotronic.nl
www.wesotronic.nl

Deze advertorial is gepubliceerd in Kerkmagazine juni 2021.