Nieuwe AV-apparatuur in verbouwde multifunctionele Kruiskerk Wezep

Nieuwe AV-apparatuur in verbouwde multifunctionele Kruiskerk in Wezep
Nieuwe AV-apparatuur in verbouwde multifunctionele Kruiskerk in Wezep

Tekst: Christine Dirkse | Beeld: Backstage AV

De Kruiskerk in Wezep werd onlangs verbouwd tot een moderner, meer multifunctioneel kerkgebouw. Dat had ook gevolgen voor de geluidsinstallatie en de aanpak van kerktelevisie.

Theo van Unen is voorzitter van het College van Kerkmeesters van de Kruiskerk. De verbouw van de Kruiskerk had verschillende redenen, vertelt hij. “Onze predikant Han Wilmink wilde naast de ‘traditionele’ kerk graag een pioniersplek maken, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten ‘rond maal en verhaal’. Om dat goed te kunnen realiseren hadden we een grotere keuken nodig.”

Commercieel
Van Unen: “Daarnaast kregen we het advies om te bekijken of we de kerk commerciëler kunnen verhuren. Daarvoor is een aanpassing van de kerkzaal nodig. En we kregen de kans van de gemeente Oldebroek om in het kader van Veluwe Duurzaam de duurzaamheid van het gebouw aan te pakken.”
Om van de kerkzaal een multifunctionele ruimte te maken zijn de banken vervangen door stoelen, Dat maakt het mogelijk de inrichting van de zaal gemakkelijker aan te passen. Van Unen: “We hebben ook goed gekeken naar onze audiovisuele installatie. Als je meer concerten en dergelijke in de zaal hebt en meer andere muziekinstrumenten, is dat ook belangrijk. In een vroeg stadium hebben wij Backstage AV gevraagd om met ons mee te denken. Die hebben onze zaal uiteindelijk voorzien van geluidsinstallatie, beamers en KerkTV.”

Droomsessie
Van Unen raadt kerken die ook met beeld en geluid bezig zijn om eerst intern een ‘droomsessie’ te houden. “Het kan heel nuttig zijn om met alle betrokken te brainstormen over het ideale plaatje van beeld en geluid in je kerk. Stel dat er geen kaders waren, geen beperkte financiën, wat zou je dan willen? Met dat droomplaatje zijn wij naar Backstage AV gegaan. Zij hebben met ons samen gekeken wat we echt nodig hebben en wat er mogelijk is. En zij bedachten nog weer dingen om rekening mee te houden waar wij niet op gekomen waren. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om ook lokaal beelden op te nemen, zodat we ook opnamen kunnen maken als de internetverbinding wegvalt. Daar hadden wij zelf niet bij stil gestaan.”

Budget
Ook voor een audiovisueel bedrijf is het fijn als de gemeenteleden zo al samen hebben nagedacht, vertelt Richard Bredewold, eigenaar van Backstage AV.
“De mensen van de Kruiskerk wisten al wat ze wilden. Dat zie je vaak in kerken: er is veel betrokkenheid vanuit de gemeente. Tegelijkertijd geeft dat ook een uitdaging. Er is in kerken vaak een beperkt budget, terwijl er veel wensen zijn. Als je aan alle wensen tegemoet wil komen, ga je soms over dat budget heen. Daarom is ons advies: begin met een kader, bepaal wat het belangrijkste is en kijk daarna wat er verder mogelijk is. En soms, als het echt nodig is, zijn kerken met een goed plan ook wel bereid het budget te verruimen om toch dichter bij de ideale situatie te komen.”

Speakers
“In de Kruiskerk was de uitdaging om een geluidsinstallatie te plaatsen die zowel muziek als spraak goed overbrengt,” zegt Bredewold. “Omdat de kerkzaal multifunctioneel ingezet moet worden, moesten we zorgen dat het geluid maximale dekking heeft in de kerkzaal. Zodat het geluid, als je de inrichting aanpast, nog steeds overal goed is. En dat liever niet met grote, opvallende speakers, maar zo onopvallend mogelijk weggewerkt. In de Kruiskerk hebben we fraaie speakers gebruikt die weinig opvallen, waar zowel muziek als spraak door te horen is.” De multifunctionele inzet van de zaal heeft ook consequenties voor de plaatsing van de nieuwe apparatuur. “Voor een goede audiovisuele installatie heb je versterkers, processoren, microfoons en dergelijke nodig. Die moeten niet in de weg staan. In de Kruiskerk kwam daarom een regiemeubel, vanwaar de beamer, geluidsinstallatie en camera’s bediend kunnen worden.”

KerkTV
Als je de audiovisuele installatie aanpast aan de eisen van deze tijd, heeft elke keuze ook weer invloed op andere installaties. Bijvoorbeeld bij de keuze voor KerkTV, zodat mensen via internet een kerkdienst mee kunnen maken. Bredewold: “Naast een camerainstallatie met bediening heeft zo’n installatie ook consequenties voor de geluidsinstallatie. De klank van de samenzang is in de weergave via internet heel anders dan live muziek. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om een deel van de geluidsinstallatie hiervoor te automatiseren, zodat op KerkTV zowel de samenzang als de muziekinstrumenten goed te horen zijn.” Voor KerkTV is verlichting ook belangrijk, leerde Van Unen.
“De leverancier adviseerde ons om te zorgen voor goede toneelverlichting op het podium, omdat daarmee het beeld op KerkTV veel mooier wordt. Helaas was daar geen budget meer voor, dus daar hebben we niet voor gekozen. Maar ze hebben wel laten zien wat het verschil is als je het beeld uitzendt: dan is het beeld met toneelverlichting echt mooier, zeker op sombere dagen. Dat is dus zeker nog een idee voor de toekomst.”

Trainingen
Backstage AV doet meer voor kerken dan alleen het plaatsen van apparatuur. “We denken graag mee, maar delen ook graag kennis,” vertelt Bredewold. “Zo hebben we themadagen over geluid en beeld in de kerk, waar we kerken willen inspireren en informeren over de mogelijkheden. En we zijn bezig met het realiseren van trainingen voor geluidstechnici. Zo delen we graag onze kennis, zodat kerken zo optimaal mogelijk gebruik kunnen maken van hun audiovisuele apparatuur.”

Tips voor kerken die nadenken over audiovisuele aanpassingen

  1. Maak met beamteam, geluidsmensen en cameramensen een gezamenlijke visie en een gezamenlijk plan.
  2. Inventariseer welke onderdelen van het plan gemeenteleden zelf kunnen uitvoeren. Zelfwerkzaamheid kan ruimte geven in het budget.
  3. Houd droomsessies en betrek een audiovisueel bedrijf vroeg in het proces om te kijken wat haalbaar is.
  4. Bij een laag budget: realiseer je ambities in stadia, niet alles hoeft in één keer gerealiseerd te worden.
  5. Zoek referentieprojecten: soortgelijke kerken die voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Vraag hen naar hun keuzes en ervaringen.
  6. Bezoek themadagen en een Kerkenbeurs.
  7. Goedkoop blijkt vaak duurkoop (ervaring van Van Unen).

 

Websites:
Kerkelijke gemeente: www.kruiskerk-wezep.nl
Leverancier: www.backstageav.nl