Nieuw interieur en verwarming met vloerisolatie voor Oude Kerk Maasland

Interieur Oude Kerk Maasland na de verbouwing.
Interieur Oude Kerk Maasland na de verbouwing.
Nieuwe lessenaar in de Oude Kerk Maasland.

Na de fusie in 2015 van de Hervormde en Gereformeerde Kerk in Maasland tot één Protestantse Gemeente, is gekozen om de Oude Kerk als enig kerkgebouw te gebruiken. Het andere kerkgebouw is verkocht. Daarbij is afgesproken om deze kerk, die stamt uit de 14e eeuw, opnieuw in te richten en “groener” te maken. Een volledig nieuw verwarmingssysteem is aangelegd, de houten vloer in het schip is vervangen door een geïsoleerde betonvloer met natuurstenen vloertegels die mooi aansluiten bij de bestaande oude tegels in de noordbeuk en het koor. Om de kerk meer functioneel te maken is besloten om de vaste banken te vervangen door stoelen en het liturgische centrum verplaatsbaar te maken. Om het gevoel van een nieuwe gezamenlijke gemeente te versterken was een belangrijk besluit om te investeren in een nieuw liturgisch centrum met nieuw liturgisch meubilair.

Uit een aantal gespecialiseerde architecten voor kerkinterieurs is gekozen voor de combinatie Steven van Kooten Architectuur uit Ouddorp en Tim Van Caubergh, organisch architect en meubelmaker uit Utrecht. De inspiratie uit hun prachtige ontwerp haalden zij uit de gotische elementen in de kerk zoals de raampartijen en de pilaren. Er is bewust gekozen om met hout en koper te werken, twee materialen die van oudsher al in de kerk gebruikt worden. De koperen elementen zijn vervaardigd door Julius Baller te Amsterdam (bijbelstandaard) en Jan Janssen te Neede (overige elementen).

De meubels zijn gemaakt van essenhout. Tim van Caubergh heeft de stammen zelf uitgezocht, in planken laten zagen. Iedere plank werd door Tim zelf in dunne plankjes gezaagd, die werden gestoomd, en rondom de gemaakte mallen werden gevormd. Alle plankjes werden genummerd, zodat het totaal weer in elkaar zit, zoals de structuur in de boom was gevormd. Het doopvont is gemaakt van essenhout van de banken uit de kerk die is verkocht.
In alle elementen komen de gotische bogen terug. Ook zien we in alle elementen dat lijnen bij 1 punt of vlak beginnen, zich vervolgens splitsen, en uiteindelijk weer bij elkaar komen. De reis van begin naar einde, alfa en omega, over verschillende wegen. Het doopvont symboliseert verschillende voorstellingen. Het is de uitgestoken open hand van God met een welkom aan iedereen. Het is ook het beeld van een kiemende plant dat het nieuwe leven na de doop symboliseert. Daarom is de stam van het doopvont rond afgeschuurd, als teken van de stengel.
De liturgische elementen zijn doelbewust gerangschikt. De tafel staat in het midden. De open kant van de tafel staat naar de lessenaar toe en betekent het openstaan voor het woord van God. De ronde kant van de tafel staat tegen de ronde kant van de paaskaars, als een twee-eenheid. Als er wordt gedoopt staat het doopvont naast de tafel, ook met de ronde kant naar de tafel. De bloementafel en het doopvont (resp. paaskaars) staan aan weerszijden van de centrum.

Deze tekst is als toelichting op het vernieuwde interieur geschreven door de Protestantse Gemeente Maasland.

Informatie:
Kerkelijke gemeente: www.kerkentemaasland.nl
Architect Steven van Kooten: www.vankootenarchitectuur.nl