Miljoenensubsidie voor Sint Jan en Abdij Rolduc

Sint-Jan in 's-Hertogenbosch

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap stelt in totaal € 35 miljoen ter beschikking aan grote, iconische monumenten in Nederland. Daarvan is € 7 miljoen bestemd voor de Abdij Rolduc in Kerkrade en € 5 miljoen voor de Sint-Jan Kathedraal in 's-Hertogenbosch. Het geld is bedoeld als investering in toegankelijkheid, duurzaamheid en het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers. 'Door hun omvang en hun bijzondere cultuurhistorische waarden zijn de kosten van deze monumenten hoog', licht de minister toe.

Van Engelshoven: “In Nederland hebben we erfgoed waar we trots op mogen zijn. De meeste monumenten staan er goed bij. Toch zien we dat grote monumenten extra aandacht nodig hebben om ze te kunnen  blijven gebruiken, om ze te verduurzamen en om zo voor een breed publiek toegankelijk te maken. Ze zijn de parels van ons erfgoed en met een extra investering kunnen we de gebouwen geschikt maken voor de toekomst.”

De andere monumenten die een subsidie toegekend krijgen zijn: Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam (€ 7,5 miljoen), dierentuin Artis (€ 4 miljoen) en Diergaarde Blijdorp (€ 4 miljoen). Ook Kasteel Amerongen (€ 2 miljoen), Landgoed Middachten (€ 2 miljoen), de Portugese Synagoge en begraafplaats Beth Haim (€ 2 miljoen) krijgen een financiële impuls. Daarnaast krijgen de museumhuizen van Hendrick de Keyser (€ 0,5 miljoen), kerken van de Oude Groninger Kerken (€0,5 miljoen), Landgoed Elswout  (€ 0,5 miljoen) en het Waterloopbos in Marknesse (Flevoland € 0,5 miljoen) een bijdrage.

Bron: Rijksoverheid, Ministerie van OC&W

De foto toont de Sint Jan van bovenaf tijdens de publieksopenstelling in 2016 tijdens restauratiewerkzaamheden.