Kerken helpen met aandacht en ruimte tijdens 2e coronagolf

De Bethelkerk in Barneveld kort voor de verbouwing. | Copyright Helderblauw

Door het hele land stellen kerken hun gebouwen beschikbaar en staan miljoenen leden klaar om mensen de helpende hand te bieden tijdens de tweede coronagolf.

De Protestantse Kerken in Nederland en de Rooms Katholieke Kerk lieten dat weten in een gezamenlijke verklaring. Tijdens de lockdown in het voorjaar, was al de hastag #nietalleen geboren, met bijbehorende website waar mensen om hulp konden vragen en waar kerken hulp konden aanbieden. Dit was een initiatief van Tiemen Westerduin, met steun van kerkgenootschappen en de Evangelische Omroep.

In het hele land stellen kerken ruimte beschikbaar voor groepen die dat nodig hebben. Kerken beschikken over grote ruimtes waar voldoende afstand houden uitstekend mogelijk is. Deze ruimtes worden in toenemende mate ook gehuurd door bedrijven, onderwijsinstellingen, verenigingen en hulpverleningsinstanties. Bij veel kerken komen zelfs zoveel aanvragen binnen dat aanvragen soms niet kunnen worden gehonoreerd. In Kerkmagazine dat in november verschijnt zal ruimschoots aandacht zijn voor dit multifunctionele  gebruik van kerken en hun ervaringen.

Initiatiefnemer Tiemen Westerduin van #nietalleen begrijpt dat de ervaringen van mensen met kerken niet altijd positief zijn. Hij wil vooral een gezicht van liefde laten zien. Daarbij hoopt hij dat het niet blijft gaan over regels en aantallen bezoekers, maar dat kerken constructief meedenken over hoe individuele mensen en groepen in de samenleving deze crisis doorkomen.

Verder lezen:
- Eigen interview met staatssecretaris Paul Blokhuis over kerken in de samenleving tijdens corona.
- Eigen interview met Tiemen Westerduin, initiatiefnemer van #nietalleen.