Herenbank 1.5 voor kerkdiensten na de lock-down

Herenbank 1.5 met plexiglas; ontwerp van Pim van Dijk Designs.

Tekst: Kerkmagazine | Beeld en ontwerp: Pim van Dijk Designs

In het hele land wordt nagedacht over kerk-zijn in de anderhalvemetersamenleving. Liturgisch ontwerper Pim van Dijk denkt ook mee en tekende een ‘herenbank 1.5’.

Stevige plexiglas schermen van 1.80 bij 1.70, in een hoek doormidden gevouwen, rechtop achter en naast kerkstoelen of banken geplaatst. Zo ontstaat voor elke combinatie van kerkgangers een eigen loge. Dat is Pim van Dijk’s bijdrage in de discussie over hoe de anderhalvemeter-kerk er uit zou kunnen zien.

Herenbanken
Van Dijk: “Wij zijn met een aantal kerkinrichtingen bezig. In de Drie Ranken in Apeldoorn zijn de stoelen net geplaatst, net als in de kerk van Dinxperlo. De stoelen staan volgens plan, maar blijven voorlopig leeg vanwege de coronacrisis. Intussen rijst de vraag hoe we het mogelijk gaan maken weer naar de kerk te gaan, zodra dat mag. Ook de horeca zoekt naar oplossingen. Op terrassen worden al een soort kassen neergezet, waar mensen in groepjes in kunnen zitten.
Ik maakte een voorbeeld zoals het er uit zou kunnen zien in de kerk van Dinxperlo. Dat gaat met coronaschermen, of liever: herenbanken 1.5.
Even terug in de tijd: vroeger ging het er in de kerk minder geordend aan toe. Mensen liepen door de kerk, met hun hond of met hun kippen. Om te zitten brachten zij hun eigen krukjes en stoeltjes mee, met een stoofje tegen de kou. Daarna kwamen er bankjes, tot er rond 1820 behoefte ontstond om de chaos die daardoor ontstond in te tomen. De rijkere mensen gaven de meubelmaker opdracht een mooie bank te maken. Nog rijkere mensen wilden met hun chique bank recht tegenover de kansel zitten, waarna er mensen achter zaten die niets zagen. Zo ontstonden half rond opstellingen in kerken, met lagere banken voor de hogere herenbanken, zodat iedereen kon zitten.
Ons idee is nu om plexiglas schermen achter en rond een, twee, drie of vier stoelen te zetten. Of straks rond een mooi herenbankje. Dat lijkt op vergaderzitjes in een kantoorruimtes. Kijk maar naar onze tekening!”

Ik word hier niet blij van.
“Dat snap ik. Als de kerk de plaats is voor ontmoeting op allerlei niveaus, dan is dit terug naar af. Bedenk wel: als het goed is, is het tijdelijk. Wij begonnen te tekenen. Van 1.80 hoog bij 1.70 meter 8 mm plexiglas maken we een scherm. Dat vouwen we in een hoek, met twee helften van 85 cm.. Met twee schermen kun je zo drie stoelen tot een herenbank of loge maken. Daarnaast zijn allerlei combinaties mogelijk, voor 1, 2, 4 stoelen. Aan het scherm komen twee handvaten, om de schermen neer te zetten. De schermen zijn symmetrisch en gemakkelijk te combineren. Ik weet dat dit soort schermen gemaakt kunnen worden en zal kerken graag adviseren. Ik schat dat de kostprijs pakweg € 200,-- zal zijn. De constructie moet stevig, licht en dun zijn en gemakkelijk schoon te maken. Die schermen zijn niet voor eeuwig, als het goed is gaat deze crisis voorbij.
Daarnaast moet je denken aan logistiek: mensen komen allemaal tegelijk tegen tienen naar de kerk. Zo kan er bij de ingang een sanitair tafeltje komen, om handen te desinfecteren.
Het denken is nog maar net begonnen. Ik pretendeer niet dat deze schermen dé oplossing. Het is een bijdrage aan de gedachtevorming over hoe kerken veilig verder kunnen.”

Informatie: www.pimvandijkdesigns.nl