Gebruiksgemak en moderne geluidstechniek in Grote Kerk Oudewater

Interieur van de Grote of Sint Michaelskerk in Oudewater.

Grote middeleeuwse kerken vormen altijd een uitdaging voor installateurs van geluidsapparatuur. De enorme ruimte met hoge gewelven zorgen voor complexe akoestiek met lange nagalmtijd. Zo ook in de Grote of Sint-Michaëlskerk in Oudewater. Het kerkgebouw kwam in de 15e eeuw tot stand als uitbreiding van gotische kruiskerk. De gotische hallenkerk bestaat uit 3 beuken die worden overdekt door houten tonggewelven.

 

Het verzoek van de kerk aan de installateur was om een voorstel kon doen voor een uitbreiding op de installatie; de installatie was de afgelopen tientallen jaren steeds uitgebreid en had last van diverse storingen. Uiteindelijk heeft Schaapsound de complete installatie en bekabeling naar de laatste stand van de techniek vernieuwd.
Er is gekozen voor geluidszuilen van Seis Akustik vanwege de bijzondere akoestiek in de kerk en de wens van de gemeente. De slanke luidsprekers zijn geschikt voor zowel spraak als muziek. In combinatie met een zogenaamde DSP versterker, is de nieuwe installatie multifunctioneel in gebruik. De DSP versterker heeft 16 ingangen en 16 uitgangen waardoor het geluid perfect is af te stellen: voor alle in- en uitgangen apart.

 

Het gebruiksgemak is eveneens belangrijk. De koster kan via een touchscreen bedienscherm kiezen in welke gebieden mensen zitten zodat er niet onnodig luidsprekers aan staan. Er zijn voor de verschillende toepassingen zoals ochtenddienst, concert of trouwdienst, ‘presets’ gemaakt: voorgeprogrammeerde instellingen die met één druk op de knop zijn te activeren.

 

Informatie:
Protestantse Gemeente Oudewater-Hekendorp - https://www.hervormdoudewater.nl/
Schaapsound - https://www.schaapsound.nl/