‘Help! We krijgen bezoekers’ – Catharijneconvent denkt mee

Boekhandels, galerieën, appartementen: hoe geslaagd een herbestemde kerk ook is, wij gaan te vaak voorbij aan de potentie die de prachtige kerken in Nederland hebben om ‘simpelweg’ bezocht te worden.

Tekst: Boukje Schaap en Anique de Kruijff

De kerken en synagogen van het Grootste Museum van Nederland laten zien wat openstelling voor een breed publiek uw kerk kan brengen. Niet alleen werd door dit initiatief duidelijk hoe groot de belangstelling voor ons religieus erfgoed is. Ook laat het zien hoe goed cultureel bezoek samengaat met het religieus gebruik van uw kerk. Maar simpelweg staat hierboven niet voor niets tussen aanhalingstekens. Uw kerk geschikt maken voor een breed publiek vraagt veel van uw organisatie. Om u te ondersteunen in deze omschakeling bieden Museum Catharijneconvent en de locaties van het Grootste Museum van Nederland advies op maat. Hieronder lichten we alvast twee punten uit die altijd een sleutelrol spelen in het traject.

Welkom!
Het klinkt simpel: nieuw publiek trekken begint letterlijk met de deuren openzetten. In het buitenland stappen Nederlanders elke kerk binnen. In eigen land doen we dat veel minder. Wij weten niet welke schoonheid Nederlandse kerken, synagogen en kloosters herbergen. Bovendien staan we vaak voor een dichte deur. Verruim dus de openingstijden. Laat mensen weten dat ze welkom zijn.
Voor veel mensen is de drempel om in eigen land een kerk binnen te stappen namelijk hoog. Mag ik wel naar binnen? Mag ik binnen eigenlijk wel praten? Mag ik ergens gaan zitten om rond te kijken? Deze onduidelijkheid geeft bezoekers een oncomfortabel gevoel. Een warm welkom neemt deze drempel weg. Cruciaal zijn gastvrije vrijwilligers met een open, proactieve houding. Heeft u de juiste mensen voor deze taak al in huis?

Informatie
Voor u is het misschien gesneden koek, voor de meeste Nederlanders is kennis over religieus erfgoed niet vanzelfsprekend. Wat is een altaar? Wanneer is deze kerk gebouwd? Wat is de kern van het christelijk geloof? Wie is deze heilige? Wat stelt dat schilderij voor? Is deze kerk nog in gebruik? Rondlopen in een kerk is een beleving op zich, maar mensen hebben informatie nodig om te begrijpen waarnaar ze kijken. Denk hierbij aan een rondleiding, tekstbordjes of een audio-tour. Welke vorm het meest geschikt is, hangt sterk af van uw locatie. Het is steeds van groot belang om aan te sluiten bij de belevingswereld van uw bezoeker. Die kan heel anders zijn dan uw eigen belevingswereld.

Advies op maat
Alle ervaringen binnen het Grootste Museum van Nederland leerden ons dat realisatie van deze punten uitdagend is. Denk alleen al aan de werving en opleiding van vrijwilligers. Of aan het vinden van financiering om uw kerk te verwarmen. En dan hebben we het nog niet over de aanschaf van een ontvangstbalie of de ontwikkeling van een audiotour of folder.
Juist daarom is het belangrijk dat kerken en erfgoedinstellingen ervaringen delen en van elkaar profiteren. Wilt u uw kerk ook toegankelijker maken voor een nieuw publiek? Museum Catharijneconvent en de locaties van het Grootste Museum van Nederland delen graag onze kennis op dit gebied.